Vendéglátó eladó vizsga menete, és egyéb információk

Vendéglátó eladó vizsga menete, és egyéb információk

Vendéglátó eladó vizsga:

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem szóbeli
5.2.4. 10045-12 Gazdálkodás írásbeli
5.2.5. 10046-12 Szakmai idegen nyelv szóbeli
5.2.6. 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás gyakorlati
5.2.7. 10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés gyakorlati
5.2.8. 11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
5.2.9. 11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
5.2.10. 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt
feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Két vendég részére 2-2 féle gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és
reggeli, vagy uzsonna ital készítése. Az elkészített ételek adagolása, tálalása. A vizsgázó a vendégeket köszönti,
ismerteti a kiszolgálásra vagy felszolgálásra, kerülő ételek, italok neveit, jellemzőit, Az italokat a pultban
elkészíti. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található
gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi
A vizsgafeladat időtartama: 150 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 50 %
B) A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy cukrászati készítmény, (pohárkrém, fagylaltkülönlegesség) összeállítása. Hozzá
egy kávé, vagy teakülönlegesség, valamint egy turmix vagy kevert ital készítése, és minkét termék felszolgálása.
A vizsgázó az A és a B feladatban készített, ételeket, cukrászkészítményeket, és italokat a tanult idegen nyelven
ismerteti a vendégeknek, és a kiszolgálás ideje alatt idegen nyelven kommunikál
A vizsgafeladat időtartama: 100 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 50 %
A vizsgafeladat időtartama: 250 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 80 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai
A vizsgafeladat ismertetése: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret,
különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és
turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok,
vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok. A szakmai ismeretek idegen nyelvű szituációi, olvasás,
fordítás
A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben
szereplő szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza
A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek
vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre
vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/
című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1. A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Tűzhelyek
6.3. Sütők
6.4. Gépek, berendezések
6.5. Mosogatók
6.6. Hűtőszekrények, mélyhűtők
6.7. Konyhai kéziszerszámok, eszközök
6.8. Konyhai edényzet
6.9. Étjég-készítő gép
6.10. Mérleg (digitális, árazó)
6.11. Számítógép,
6.12. Pénztárgép vagy pénztár számítógép
6.13. Hűtővitrin (süteményes, hidegkonyhai)
6.14. Pult és vendégtér bútorzat
6.15. Eszpresszó kávégép
6.16. Kávédaráló
6.17. Üveg eszközök (tálak, kelyhek, poharak stb.)
6.18. Fémeszközök (a felszolgálás, kiszolgálás, adagolás eszközei és evőeszközök)
6.19. A gyorséttermi, és kávéházi felszolgáláshoz szükséges felszerelések
6.20. Csomagolóanyagok, egyéb kellékek
6.21. Üzleti bizonylatok
6.22. Kávés- baristaedényzet
6.23. Teakínálás, teakészítés eszközei
6.24. Fagylaltfagyasztó, fagylaltpult
7. EGYEBEK
7.1. A modulzáró vizsga alól felmentés adható a következő esetekben:
6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai modul teljesítése esetén a 10045-12 Gazdálkodás modul modulzáró
vizsgájának teljesítése alól.
6275-11 Szakmai idegen nyelvi kommunikáció. modul teljesítése esetén a 10046-12 Szakmai idegen nyelv
modul modulzáró vizsgájának teljesítése alól.
6284-11 Gyorséttermi- és ételeladó munkája modul teljesítése esetén a 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás
modul modulzáró vizsgájának teljesítése alól.

Vendéglátási-turisztikai szakmák: Vendéglátó eladó tanfolyam

Vendéglátó eladó tanfolyam

A Vendéglátó eladó vizsga menete, és egyéb információk bejegyzés először a Felnőttképzés – "IOSZIA" Duális Szak- és FelnőttképzésiAkadémia, Vizsgaközpont és Nyelvvizsgahely jelent meg.